Gids voor het eenvoudig opruimen en opvoeren van je computer:

Met onderstaand stappenplan haal je het maximale uit je computer. Om een computer goed draaiende te houden is onderhoud noodzakelijk. Een verwaarloosde computer kan na het volgen van deze tips weer als nieuw functioneren. Dat zul je vooral merken aan de snelheid en stabiliteit. Terugkerende vage problemen zullen er waarschijnlijk mee verdwijnen. Het lijkt misschien een heel gedoe, maar het is relatief snel, pijnloos en bovendien gratis. Clean Up, Improve en Optimize! Een fluitje van een cent bij Samkalden.nl. Wacht niet langer! Het verdient aanbeveling om de onderstaande volgorde aan te houden.

I. Clean Up!

Eigen Rotzooi
1 Download de 30-day trial version van Tune-Up Utilities hier .
2 In de Tune-Up sectie Clean Up & Repair, ga naar: Tune Up Disk Cleaner.
3 Scan de drives voor bestanden die gewist kunnen worden.
4 Check dat er geen bestanden (bijv. in de prullebak of in het Internet Explorer geheugen) zitten die je nog nodig hebt.
5 In het resultaten-scherm, selecteer bij de categorieen waar dat kan de optie Create Backup with Tune Up Rescue Centre. Hiermee kun je de meeste vergissingen achteraf terugdraaien. Kies dan Next en clean up!
 
6 Ga weer naar Clean Up & Repair en selecteer Tune Up Registry Cleaner
7 Clean de registry. Tip: Gebruik alleen de standaard programmafuncties die hier omschreven zijn.(Verwijder nooit handmatig programma's uit het register met de registry editor, tenzij je precies weet wat je doet. Dat kan problemen veroorzaken die moeilijk te verhelpen zijn.)
 
Virussen
8 Download de Free AVG Virusscanner hier of open een andere UP TO DATE virusscanner
9 Open de virusscanner en check voor updates (doet ie vaak vanzelf)
10 Scan je computer op virussen (full system scan)
11 Delete of Quarantine eventuele gevonden virussen, al naar gelang wat de virusscanner aanbeveelt
 
Spyware
12 Download Spybot Search and Destroy hier of gebruik een andere Spyware scanner, zoals Ad-Aware
13 Open Spybot en check voor updates
14 Search and Destroy: scan voor Spyware
15 Selecteer gevonden spyware en klik Fix selected problems
16 In het linker menu, klik Immunize en klik weer op Immunize bij het groene kruisje

II. Improve!

Manage Start Up
17 In de Tune Up sectie Customize & Analyze, ga naar Start Up Manager
18 Kijk welke programma's er allemaal automatisch opstarten bij het laden van Windows
19 Zorg dat alleen de hoognodige programma's zijn aangevinkt. Onderaan kun je de details zien van de programma's waar je op klikt. (Als je meer wilt weten volstaat het meestal de programmanaam op Google in te typen.)Tip: Laat alleen programma's in de Windows folder en die van je virusscanner automatisch opstarten. Porgramma's van bijvoorbeeld Real Player, Adobe etc. zijn niet nodig. Eventuele fouten kunnen later via het Tune Up Rescue Centre weer worden herstelt.
20 Herstart de computer om te controleren of er geen problemen zijn. Verhelp eventuele problemen door in het Rescue Centre van Tune Up Utilities veranderingen weer ongedaan te maken (bijv. een bepaald programma weer in de start-up-lijst op te nemen).
 
Defragment disk
21 Sluit alle lopende programma's. Controleer in de taakbalk rechtsonder dat er geen programma's (zoals skype, messenger e.a.) op de achtergrond lopen.
22 Ga naar Start Menu - Control Panel - Display ; selecteer het tabblad Screensaver en bij Screensavers, selecteer None.
23 In Windows, ga naar Start-Menu - All Programs - Accessories - System Tools - Disk Defragmenter en kier Defragment. Tip: doe dit 's avonds voor je naar bed gaat, want het kan lang duren!
 
Defragment Registry
24 Sluit alle lopende programma's. Controleer in de taakbalk rechtsonder dat er geen programma's (zoals skype, messenger e.a.) op de achtergrond lopen.
25 Open Tune Up Uitlities, ga naar Optimize & Improve en kies Tune Up Registry Defrag
26 Volg de instructies en defragmenteer het register

III Optimize!

System check
27 Open Tune Up Uitlities, ga naar Optimize & Improve en kies Tune Up System Optimizer.
28 Klik de One Klik Maintainance om te zien of er ondanks alles nog fouten herstelt kunnen worden. Tip: Als je eenmaal bovenstaand actieplan hebt uitgevoerd, volstaat het voorlopig om eens in de zoveel tijd de One Klik Maintainance te draaien (hoewel de mogelijkheden daartoe binnen de 30day trial beperkt zijn). Onder Configure & Schedule kun je kiezen voor een automatische (bijv. wekelijkse) scan.
 
System configuration
29 In Tune Up Uitlities -Optimize & Improve -Tune Up System Optimizer, klik links Sytem Optimiztation. Selecteer de gewenste/toepasselijke settings. Tip: kies bij Visual effects: Mix of good performance and visual effects; bij Use of the computer is meestal Computer with network or internet connection van toepassing. Optimize!
30 In Tune Up Uitlities -Optimize & Improve -Tune Up System Optimizer, klik links Internet Optimization. Selecteer de settings die van toepassing zijn. Optimize!
 
System Advise
31 In Tune Up Uitlities -Optimize & Improve -Tune Up System Optimizer, klik links de System Advisor voor systeem informatie en tips om de performance van je computer nog verder te verbeteren. Tip: neem niet alle suggesties hier zomaar over; sommige "problemen" zul je op de koop toe willen nemen voor een goede beeldkwaliteit of het gebruiken van bepaalde programma's

Terug naar Samkalden.nl hompepage